dijous, 5 de gener del 2017

Tortell de reis de xocolata






Tant la recepta com la fotografia estan tretes del blog de Maria Lunarillos

Ingredients:

Per al tortell
440 g de farina de força
110 g de llet
10 g de rom
Dos ous mitjans
85 g de sucre
15 g de cacau en pols sense sucre
20 g d’aigua de tarongina
5 g de llevat sec de forner (o 15 g de llevat fresc)
5 g de sal
80 g de mantega tova

Crema pastissera de xocolata
680 g de llet sencera
160 g de sucre
Tres ous
25 g de rom
15 g de cacau en pols sense sucre
60 g de farina

Acabat
Un ou batut
Sucre perlat
Ametlles làmines

Elaboració:

Aquest tortell el preparem pel mètode directe, és a dir, barrejant tots els ingredients alhora, excepte la mantega. En un bol barregem la farina de força, la llet, el rom, el sucre, el cacau, l'aigua de tarongina, el llevat de forner i la sal. Pastem una estona i quan la massa comenci a afinar-se lleugerament afegim la mantega en un parell de tandes, pastant fins que quedi perfectament integrada.
Mentre es refreda la crema, la cobrim amb un plàstic de cuina enganxat a la crema perquè no es formi  un tel.

Seguim pastant, a mà o amb robot, fins que la massa estigui fina i elàstica. Fem una bola, la posem en un bol untat amb una mica d'oli, tapem i deixem que augmenti per dos el seu volum.
Mentre la massa estigui reposant podem preparar la crema pastissera de xocolata. En un pot posem tots els ingredients i barregem bé amb unes varetes. Posem el cassó a foc baix i remenem sense parar fins que la crema comenci a espessir. Retirem del foc sense deixar de moure amb les varetes i aboquem la crema en un recipient baix i planer perquè es refredi abans.
Traiem l’aire de la massa apretant-la amb la mà i fem una bola amb ella estirant-la bé perquè es generi  tensió a la superfície.

Quan tinguem la bola ens enfarinem un dit i ho introduïm pel centre de la massa, obrint un forat. Anirem engrandint poc a poc el forat, estirant la massa. Quan puguem ficar la mà per l'orifici, aixequem la massa deixant-la penjar i deixem que la gravetat ens ajudi a engrandir el tortell.

En estirar la massa cal procurar  ser delicats i intentar que no s'estripi en excés, ja que es resisteix a ser estirada. Si veiem que s'esquinça molt la deixarem reposar de tant en tant un parell de minuts.
                                                                                                                            
Seguim estirant fins que tinguem la mida desitjada. Cal fer-se a la idea que la massa pràcticament triplica el seu volum, entre la fermentació i després la pujada al forn, de manera que cal formar un tortell que gairebé ens sembli massa fi  i obert. Posem la massa sobre un paper d'enfornar.

En aquest moment  aprofitem  per a introduir per sota del tortell la sorpresa que hàgim triat.
Pintem el tortell amb ou batut amb un pinzell i deixem que fermenti. Gairebé ha de fer el  doble del seu volum.
Quan el tortell hagi fermentat el tornem a pinzellar amb l'ou batut i el guarnim amb fruita confitada, sucre perlat i ametlla filetejada. Una vegada guarnit, el posem sobre una safata de forn amb l’ajuda del paper.

Coem el pastís al forn preescalfat a 190 º C (sense aire) uns 25-30 minuts, en el nivell més baix del forn. Quan estigui daurat traiem el tortell a refredar sobre una reixeta. Deixem refredar completament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada