Tant la recepta com la fotografia estan tretes del blog de Maria Lunarillos
Ingredients:
Per al
tortell
440 g de farina de força
110 g de llet
10 g de rom
Dos ous mitjans
85 g de sucre
15 g de cacau en pols sense sucre
20 g d’aigua de tarongina
5 g de llevat sec de forner (o 15 g de llevat
fresc)
5 g de sal
80 g de mantega tova
Crema
pastissera de xocolata
680 g de llet sencera
160 g de sucre
Tres ous
25 g de rom
15 g de cacau en pols sense sucre
60 g de farina
Acabat
Un ou batut
Sucre perlat
Ametlles làmines
Elaboració:
Aquest tortell el preparem pel mètode directe,
és a dir, barrejant tots els ingredients alhora, excepte la mantega. En un bol
barregem la farina de força, la llet, el rom, el sucre, el cacau, l'aigua de
tarongina, el llevat de forner i la sal. Pastem una estona i quan la massa
comenci a afinar-se lleugerament afegim la mantega en un parell de tandes,
pastant fins que quedi perfectament integrada.
Mentre es refreda la crema, la cobrim amb un
plàstic de cuina enganxat a la crema perquè no es formi un tel.
Seguim pastant, a mà o amb robot, fins que la massa
estigui fina i elàstica. Fem una bola, la posem en un bol untat amb una mica
d'oli, tapem i deixem que augmenti per dos el seu volum.
Mentre la massa estigui reposant podem
preparar la crema pastissera de xocolata. En un pot posem tots els ingredients
i barregem bé amb unes varetes. Posem el cassó a foc baix i remenem sense parar
fins que la crema comenci a espessir. Retirem del foc sense deixar de moure amb
les varetes i aboquem la crema en un recipient baix i planer perquè es refredi
abans.
Traiem l’aire de la
massa apretant-la amb la mà i fem una bola amb ella estirant-la bé perquè es
generi tensió a la superfície.
Quan tinguem la bola ens
enfarinem un dit i ho introduïm pel centre de la massa, obrint un forat. Anirem
engrandint poc a poc el forat, estirant la massa. Quan puguem ficar la mà per
l'orifici, aixequem la massa deixant-la penjar i deixem que la gravetat ens
ajudi a engrandir el tortell.
En estirar la massa cal
procurar ser delicats i intentar que no
s'estripi en excés, ja que es resisteix a ser estirada. Si veiem que s'esquinça
molt la deixarem reposar de tant en tant un parell de minuts.
Seguim estirant fins que
tinguem la mida desitjada. Cal fer-se a la idea que la massa pràcticament
triplica el seu volum, entre la fermentació i després la pujada al forn, de
manera que cal formar un tortell que gairebé ens sembli massa fi i obert. Posem la massa sobre un paper
d'enfornar.
En aquest moment aprofitem per a introduir per sota del tortell la
sorpresa que hàgim triat.
Pintem el tortell amb ou
batut amb un pinzell i deixem que fermenti. Gairebé ha de fer el doble del seu volum.
Quan el tortell hagi
fermentat el tornem a pinzellar amb l'ou batut i el guarnim amb fruita
confitada, sucre perlat i ametlla filetejada. Una vegada guarnit, el posem
sobre una safata de forn amb l’ajuda del paper.
Coem el pastís al forn
preescalfat a 190 º C (sense aire) uns 25-30 minuts, en el nivell més baix del
forn. Quan estigui daurat traiem el tortell a refredar sobre una reixeta.
Deixem refredar completament.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada